Alzheimer induce frica în fiecare dintre noi. Gandul de
        a-ți pierde
        mințile pe măsură ce îmbătrânim este terifiant și situația etse
        agravată de
        faptul că - până acum – se știa că sunt puținemijloacele prin
        care putem
        întârzia sau evita boala Alzheimer, cea mai răspândită formă a
        demenței.
Totuși, cercetările au identificat o
          mulțime de
          factori care pot crește sau scădea riscul de a contracta boala
          Alzheimer.
          Urmând sugestiile de mai jos se poate diminua șansa de a
          contracta boala:
1.
          Verificați glezna
Circulația
        săracăa
        sângelui în talpa piciorului este un semn că există tulburări în
        creier cu un
        accident cerebral și  demență.
        Teoria
        este că sănătatea veselor sanguine este aceeași în tot corpul.
        Gradul de sclerozare
        a arterelor și fluxul sanguine la nivelul talpilor poate sugera
        arteroscleroza
        vaselor de sânge cerebrale. Cereți doctorului un test pentru
        stabilirea
        indexului gleznă-brațe (ABI
        =
        ankle-brachial index), care necesită un aparat cu ultrasunete și
        o brățară
        pentru măsurat tensiunea, care compară tensiunea la nivelul
        gleznei cu cea la
        nivelul brațului. Pentru a rezolva orice dezechilibru al
        fluxului sanguine,
        doctorul personal poate sugera intensificarea exercițiilor
        fizice sau o
        schimbare a dietei sau medicației.
2.
          Alimente poternic antioxidante
Anumite
        alimente
        infuzează creierul cu antioxidanți ce pot încetini declinul
        memoriei și
        contribuie la prevenirea bolii Alzheimer. Toate fructele și
        legumele sunt bune,
        dar în capul listei se află: murele, boabele de soc, stafidele,
        afinele și
        coacăzele negre. 
3.
          Evitați grăsimile rele
Tipul
        de grăsimi pe
        care le consumați influențează funcționarea creierului în bine
        sau în rău.
        Feriți-vă de grăsimile saturate care sufocă celulele creierului
        și le face ineficiente.
        Cumpărați produse lactate (lapte, brânză, înghețată) cu conținut
        de grăsimi
        scăzut. Renuțați la alimentele prăjite.
4.
          Stimulați creșterea creierului
Creierul
        începe să
        se reducă în volum odată ce se atinge vârsta de 30 sau 40 de
        ani, astfel încât
        efortul de învățare sporește. Totuși, cercetătorii cred acum ca
        dimensiunea
        creierului poate fi sporită prin actul de învățare. Încercați să
        studiați, să
        învățați lucruri noi sau - pentru stimulare - de a lărgi cercul
        prietenilor.
5.
          Prajituri cu ciocolată
Cacaoa,
        principalul
        ingredient al ciocolatei, are cantități imense de antioxidanți,
        numiți
        flavonide, care au puternice proprietăți protectoare pentru
        inimă și creier.
        Cand se bea cacao se intensifică fluxul sanguine către creier.
        Pudra de cacao
        are de două ori mai multe flavonide ca ciocolata cu lapte.
        Ciocolata albă nu le
        conține deloc.
6.
          Prezența estrogenilor
Șaizecișiopt
        (68)%
        dintre pacienții cu Alzheimer sunt femei; este posibil ca la
        mijlocul
        vieții  ele pierd
        protecția hormonului
        estrogen care susține memoria. Dacă medical dvs. nu va spune
        altfel, începeți
        imediat să luați estrogen în perioada instalării menopauzei.
        Orice întârziere
        Duce la riscul confruntării cu demnță și accident vascular
        cerebral.
7.
          Creșteți colesterolul bun
Este
        bine-cunoscut
        că o valoare crescută a colesterolului bun de tip HDL protejeajă
        contra bolilor
        cardiac. Dar, de asemenea, poate să va salveze și creierul.
        Cercetătorii
        pretend că acest tip de colesterol blochează substanțele ce tind
        a se depune și
        distrug celulele creierului și acționează ca un anti-inflamator
        ce încetinește
        degradarea creierului. Metodele de sporire a colesterolului bun
        include
        exercițiile fizice, consumul moderat de alcool și scăderea
        greutății.
8.
          Navigați pe Internet
Navigarea
          pe Internet în
          coutarea unor informații poate stimuli creierul îmbătrânit mai
          mult decât o
          face cititul unei cărți. Înregistrări
        ale activității
        cerebrale arată că navigatorii experimentați prezintă de două
        ori mai multe
        impulsuri ale activității cerebrale decât începătorii.
        Conectați-vă la Internet
        pentru căutarea de informații, achiziționarea de bunuri sau
        pentru jocuri. Deși
        nu se știe cât de mult va ajuta creierului dvs., este oricum de
        preferat în
        locul unei navigări pasive.
9.
          Gena ApoE4
Un
        sfert (1/4)
        dintre voi, care citiți acest document deține o specifică bombă
        genetic cu
        temporizare, iar aceasta vă face de 3-10 ori mai susceptibili de
        a contracta o
        târzie boală Alzheimer. Gena se numește Apolopiproteină E4. Dacă
        moșteniți o
        singură versiune de ApoE4 de la unul din părinți, riscul dvs. de
        a căpăta
        Alzheimer este de trei ori mai mare. Dacă moșteniți a doză dublă
        de la ambii
        părinți, riscul crește de 10 ori. Cereți doctorului dvs. un test
        ADN pentru a
        vi se identifica genotipul ApoE4.
10.
          Spuneți DA cafelei
Cafeaua se
        dovedește a fi un
        tonic al creierului aflat în process de îmbătrânire. Este un
        anti-inflamator,
        contribuie la blocarea efectelor pe care colesterolul le are
        asupra creierului
        și reduce  riscurile
        accidentelor
        cerebrale, depresiei și diabetului, care toate facilitează
        demența. are un mare
        conținut de antioxidanți și cafeină, care stopează moartea
        neuronilor și
        ameliorează diabetul, hipertensiunea și accidentele cerebrale
        care conduc la
        demență. Pentru majoritatea oamenilor, un consum de cafea zilnic
        moderat, de
        2-4 cești, nu este rău și poate fi util.
11.
          Pericolul unei greutății scăzute
Peste vârsta
        de 60 de ani,
        pierderea nemotivată de greutate poate fi un semn al bolii
        Alzheimer. Un studiu
        a arătat că femeile care au această boală au început să piardă
        din greutate cu
        cel puțin 10 ani înainte de diagnosticarea demenței. Dintre
        femeile care o
        aceeași greutate, cele care început să dezvolte demență au
        slăbit în decursul a
        trei decenii și atunci când au fost diagnosticate aveau cu circa
        6 kg mai puțin
        decât cele care nu prezentau Alzheimer. Dacă aveți peste 60 de
        ani și
        prezentați o inexplicabilă pierdere în greutate adresați-va
        medicului dvs. 
12.
          Beți vin
Un
        pahar de vin pe
        zi poate întârzia demența. Cercetările arată că vinul  este un anti-inflamator și
        crește
        colesterolul bun, ceea ce ajută la preîntâmpinarea demenței.  Antioxidanții puternici din
        vinul roșu
        conferă acestuia proprietăți anti-demență. Astfel de
        antioxidanți relaxează
        arterele, dilată vasele sanguine și sporesc debitul sanguine,
        ceea ce stimulează
        procesele cognitive.
13.
          Cunoașteți care sunt primele semnale
Problemele
        de
        memorie nu sunt primul semnal de alarmă. Puteți constata un
        declin în
        aprecierea distanței, de exemplu puteți dori să apucați un
        pahar, dar eșuați în
        a-l apuca. Sau puteți aprecia greșit distanța atunci când
        traversați strada. 
Rezolvând
        un joc de
        puzzle sau citind o hartă pot, de asemenea, să vă producă
        probleme. Pierderea
        simțului mirosului poate fi, de asemenea, un semnal de alarmă.
        La fel, punerea
        în mod repetat a aceleiași întrebări sau depunerea în locuri
        improprii a
        lucrurilor personale (de exemplu, punerea cheilor în frigider).
        Acordați
        atenție problemelor de memorie, întrucât cu cât sunt
        identificate mai devreme
        semnalele de alarmă, cu atât pot fi mai eficiente modificările
        de stil de viață
        sau de medicație.
14.
          Dieta mediteraneană
Indiferent
        de
        regiunea în care trăiți, dieta mediteraneană poate feri creierul
        dvs. de
        dteriorarea memoriei și demență. Studiile arată în mod
        systematic că mâncarea
        din Grecia, Italia și Liban este realmente o hrană pentru
        creier. Urmând
        această dietă - bogată în legume cu frunze verzi, pește, fructe,
        nuci, legume,
        ulei de măsline și puțin vin – poate reduce la jumătate riscul
        de boală
        Alzheimer. Decât să depindeți de un singur aliment sau de puține
        substanțe
        nutrient, dieta propusă este un meniu bogat în elemente complexe
        benefice
        pentru creier, ce includ un set de antioxidanți ce apără
        celulele cerebrale de
        deteriorarea oxidantă.
15.
          Obezitatea la vârsta medie
Creierul
        dvs. este
        sensibil la grăsimea dvs. Un studiu a arătat că persoanelșe
        obese au cu 8% mai
        puțin țesut cerebral, iar persoanele supraponderale au cu 4% mai
        puțin țesut
        cerebral decât persoanele cu greutate normal. Crește astfel
        alarmant riscul de
        Alzheimer. În plus, scăderea volumului creierului se produce în
        zone ce
        reprezintă ținte ale bolii Alzheimer și care sunt critice pentru
        planificare,
        memoria pe termen lung, atenție și funcții de execuție și de
        control al
        mișcărilor. Sesizați chiar de la apariție semnele de creștere a
        greutății, încă
        din tinerețe sau la vârstă mijlocie. În mod ciudat, obezitatea
        după vârsta de
        70 de ani nu sporește riscul de Alzheimer, dar asta nu înseamnă
        că putem neglija
        exercițiul fizic, cel mai bun mod de stimulare a funcției
        cognitive și de
        întârziere a apariției bolii Alzheimer la orice vârstă. 
16.
          Asigurați-vă un bun somn de noapte
Lipsa
        de somn este
        toxică pentru celulele creierului. Somnul are surprinzătoare
        puteri de
        protejare a creierului contra pierderilor de memorie ți bolii
        Alzheimer. Este
        un mijloc minunat de manipulare a nivelurilor 
        temutei toxine cerebrale peptide beta-amiloidă, primul
        agent instigator
        al bolii Alzheimer, care conform cercetărilor conduce la
        accelerarea riscului
        apariției bolii. Cercetările au arătat, de asemenea, că un somn
        în medie de 5
        ore sau mai puțin în timpul nopții este corelat cu o mare
        creștere a grăsimii
        visceral abdominal, care poate conduce la diabet și obezitate și
        în final la
        Alzheimer. Recurgeți la perioade scurte de somn (ațipiri) și la
        tratamente în
        caz de insomnii.
17.
          Asigurați-vă un larg cerc social
Studiind
        creierul
        unei femei de 90 de ani care este foarte social care a decedat
        din caza bolii
        Alzheimer, cercetătări din Chicago au descoperit că o largă
        rețea de
        socializare i-au asigurat o mare ”rezervă cognitivă” care a
        permis creierului
        ei să nu ăși dea seama că suferă de Alzheimer. De ce se întâmplă
        așa este un
        mister, dar interacțiunea cu prietenii și cu familia pare să
        crească eficiența
        creierului. El își formează rute de comunicare alternative, care
        șuntează
        conexiunile deteriorate de boala Alzheimer. Deci întâlniți-vă
        adesea cu familia
        și prietenii și extindeți-vă rețeaua social. Cu cât este mai
        puternică rezerva
        creierului, pe care o construiți în decursul vieții, cu atât
        este mai probabil
        ca să restrângeți simptomele bolii Alzheimer.
18.
          Rezolvați stresul
Când
        sunteți
        stresat, corpul eliberează hormone denumiți corticosteroizi,
        care vă salvează
        în caz de criză. Dar reacțiile unui stress persistent declanșate
        de evenimente
        zilnice - cum ar fi frustrarea locului de muncă, problemele de
        traffic sau cele
        finaciare - pot fi periculoase. În timp acest stres poate
        distruge celulele
        creierului și suprima creșterea unora noi, astfel încât volumul
        creierului se
        restrânge. Evenimente traumatizante bruște - moartea cuiva drag
        sau un
        eveniment de schimbare majoră a stilului de viața cum ar fi
        pensionarea – pot
        conduce la un sever stress psihologic care precede demența.
        Rețineți faptul că
        stresul cronic poate spori vulnerabilitatea persoanelor
        vârstnice în ceea ce
        privește deteriorarea memoriei și demența. 
        Căutați sfaturi profesioniste. Antidepresivele,
        sfaturile, tehnicile de
        relaxare și alte forme de terapie pot limita pierderea de
        memorie cauzată de
        stress, în cazul încare se iau măsuri din timp.
19.
          Atenție la dantură
Gingii
        deteriorate
        pot să vă otrăvească creierul. Persoanele cu boli de dantură și
        gingii tind să
        prezinte rezultate scăzute la teste de memorie și cognitive,
        conform cercetătorilor
        din USA din domeniul stomatologiei, care au descoperit că
        infecția responsabilă
        de bolile gingivale eliberează produse colaterale ce migrază
        spre zonele din
        creier implicate în pierderea de memorie. 
În
        consecință,
        perierea danturii, folosirea firelor dentare și prevenirea
        bolilor gingivale
        pot ajuta la menținerea sănătății gingiilor și a dinților, dar
        și a acuității
        memoriei. Un alt studio a arătat că persoanele în vârstă cu cele
        mai severe
        gingivite (inflamării ale gingiilor) prezentau de 2-3 ori mai
        mukte semen de
        deteriorare a memoriei și cunoașterii, decât cei cu forme
        discrete ale
        gingivitei.
20.
          Asigurați-vă suficientă vitamină B12
Pe
        măsură ce
        înaintați în vârstă nivelul sanguine al vitaminei B12 scade și
        șansa de suferi
        de Alzheimer crește. Abilitatea dvs. de a absorbi această
        vitamin din alimente
        scade cam la vârsta mijlocie, când se decide stadiul de
        deteriorare ulterioară
        a creierului.
Cercetărtori
        de la
        Oxford University au descoperit ca un creier care funcționează
        cu un conținut
        de vitamină B12 redus, de fapt își reduce volumul, iar o
        deficiență a acesteia
        poate duce la atrofierea creierului prin fragmentarea mielinei,
        scutul de
        protecție cu conținut gras din jurul neuronilor. Se poate ajunge
        și la
        declanșarea de inflamații, un alt factor de distrugere a
        celulelor creierului.
        După vârsta de 40 de ani trebuie să se administreze zilnic
        500-1000
        milicentigrame de vitamină B12. Dacă la dvs. sau la un membru în
        vârstă al
        familiei apare o inexplicabilă scădere a memoriei, oboseală sau
        semen de demență,
        trebuie neaparat să se verifice de către doctorul dvs. a
        posibilei deficiențe a
        vitaminei B12.
Evitați
          și refuzați
          plombarea dinților cu combinații ce conțin mercur.
21.
          Oțet la orice
Există
        largi
        evidențe că oțetul scade factorii de risc ce pot conduce la
        scăderea memoriei,
        respective glicemia mare, rezistența la insulin, diabetul și
        pre-diabetul și
        creșterea în greutate. Cercetători din Phoenix (Arizona) au
        observant în cadrul
        studiilor pe oameni și animale că elementele acide potențează
        efectele de
        acădere a glicemiei. Studiile au arătat, de asemenea, că ele pot
        ține în frâu
        aăpetitul și consumul de alimente, prevenind astfel creșterea în
        greutate și
        obezitatea, acestea fiind associate cu diabetul, demența
        accelerată și
        pierderea memoriei.
Apelați
        la oțet,
        adăugați-l la salate, consumați-l cu lingura, chiar adăugați-l
        la un pahar de
        apă de băut. Orice tip de oțet este bine-venit.
22.
          Verificați-vă ochii
Dacă
        vă păstrați o
        vedere bună sau excelentă pe măsură ce înaintați în vârstă
        șansele dvs. de a
        suferi de demență scade cu un surprinzător procentaj de 63%. Iar
        dacă vederea
        este slabă, simpla vizitare a unui optician pentru un test și un
        posibil
        tratament, cel puțin o dată pe an, reduce în aceeași măsură
        șansele dvs. de a
        suferi de demență. Nu este însă clar cum problemele de vedere
        stimulează
        apariția demenței, dar o vedere afectată fac e dificilă
        participarea la
        activități mentale și fizice cum ar fi cititul și activități
        practice, precum
        și activitățile sociale, toate acestea fiind appreciate ca
        încetinind declinul
        cognitive. Rețineți că ochii dvs. reflectă modul în care
        funcționează creierul
        dvs., mai ales pe măsură ce înaintezi în vârstă. Nu neglijați
        vederea slabă,
        întrucât în majoritatea cazurilor ea păoate fi corectată.
23.
          Consumați curry
Pudra
        de curry conține
        condimentul galben-portocaliu numit turmeric (șofran de India)
        bogat în  curcumină,
        despre care se știe că stopează
        deteriorarea memoriei. Un studiu a arătat că bătrânii indieni
        care consumau
        chiar și mici cantități de curry, obțineau rezultate mai bune la
        testele
        cognitive. Curcumina acționează în primul rând prin blocarea
        acumulări plăgilor
        amiloide (depozite identificate în creierul suferinzilor) care
        induc boala
        Alzheimer, apoi prin distrugerea plăgilor existente, încetinind
        astfel declinul
        cognitive.
Este
        recomandat a se
        consuma curry de 2-3 ori pe săptămână, în special curry galben. Sau presărați condimentul pe alimetele
        consumate.
24.
          Controlul glicemiei
Dacă
        aveți diabet de
        tip 2 sunteți mai vulnerabil la Alzheimer. Studiile arată că
        riscul de
        Alzheimer este de 2-3 ori mai mare, iar cu cât diabetul se
        instalează mai
        curând, cu atât este mai mare șansa de a suferi de demență. Unii
        experți
        denumesc boala Alzheimer ”diabetul creierului”. Cele două
        afecțiuni au cauze
        similare - obezitatea, hipertensiunea, cholesterol ridicat,
        dietă bogată în
        grăsimi și zaharuri, activitate fizică scăzută, precum și
        glicemie ridicată. Pe
        scurt, diabetul poate produce creierului o dublă nenorocire,
        distrugând
        neuronii și favorizînd inflamările. Faceți tot posibilul de a
        ține glicemia la
        valori scăzute și adoptați o dietă cu conținut scăzut de grăsimi
        saturate,
        alături de exerciții fizice regulate.
25.
          Beți mai mult ceai (negru și verde)
Evidențele
        sugerează
        că ceaiul stopează pierderea cognitivă ce precede boala
        Alzheimer și că cu cât
        beți mai mult ceai , cu atât memoria dvs. este mai ascuțită. 
Secretul
        ceaiului nu
        mai este un mister. Frunzele au un bogat conținut de compuși
        capabili să
        penetreze bariera sânge-creier și acolo să blocheze deteriorarea
        neuronilor. Un
        antioxidant deosebit din ceaiul verde poate bloca toxicitatea
        beta-amiloidei,
        care omoară celulele creierului. Faceți-vă un obicei din a bea
        ceai negru și
        ceai verde. Nu adăugați lapte, întrucât reduce cu 25%
        activitatea antioxidantă
        a ceaiului.

No comments:
Post a Comment