Alzheimer induce frica în fiecare dintre noi. Gandul de
a-ți pierde
mințile pe măsură ce îmbătrânim este terifiant și situația etse
agravată de
faptul că - până acum – se știa că sunt puținemijloacele prin
care putem
întârzia sau evita boala Alzheimer, cea mai răspândită formă a
demenței.
Totuși, cercetările au identificat o
mulțime de
factori care pot crește sau scădea riscul de a contracta boala
Alzheimer.
Urmând sugestiile de mai jos se poate diminua șansa de a
contracta boala:
1.
Verificați glezna
Circulația
săracăa
sângelui în talpa piciorului este un semn că există tulburări în
creier cu un
accident cerebral și demență.
Teoria
este că sănătatea veselor sanguine este aceeași în tot corpul.
Gradul de sclerozare
a arterelor și fluxul sanguine la nivelul talpilor poate sugera
arteroscleroza
vaselor de sânge cerebrale. Cereți doctorului un test pentru
stabilirea
indexului gleznă-brațe (ABI
=
ankle-brachial index), care necesită un aparat cu ultrasunete și
o brățară
pentru măsurat tensiunea, care compară tensiunea la nivelul
gleznei cu cea la
nivelul brațului. Pentru a rezolva orice dezechilibru al
fluxului sanguine,
doctorul personal poate sugera intensificarea exercițiilor
fizice sau o
schimbare a dietei sau medicației.
2.
Alimente poternic antioxidante
Anumite
alimente
infuzează creierul cu antioxidanți ce pot încetini declinul
memoriei și
contribuie la prevenirea bolii Alzheimer. Toate fructele și
legumele sunt bune,
dar în capul listei se află: murele, boabele de soc, stafidele,
afinele și
coacăzele negre.
3.
Evitați grăsimile rele
Tipul
de grăsimi pe
care le consumați influențează funcționarea creierului în bine
sau în rău.
Feriți-vă de grăsimile saturate care sufocă celulele creierului
și le face ineficiente.
Cumpărați produse lactate (lapte, brânză, înghețată) cu conținut
de grăsimi
scăzut. Renuțați la alimentele prăjite.
4.
Stimulați creșterea creierului
Creierul
începe să
se reducă în volum odată ce se atinge vârsta de 30 sau 40 de
ani, astfel încât
efortul de învățare sporește. Totuși, cercetătorii cred acum ca
dimensiunea
creierului poate fi sporită prin actul de învățare. Încercați să
studiați, să
învățați lucruri noi sau - pentru stimulare - de a lărgi cercul
prietenilor.
5.
Prajituri cu ciocolată
Cacaoa,
principalul
ingredient al ciocolatei, are cantități imense de antioxidanți,
numiți
flavonide, care au puternice proprietăți protectoare pentru
inimă și creier.
Cand se bea cacao se intensifică fluxul sanguine către creier.
Pudra de cacao
are de două ori mai multe flavonide ca ciocolata cu lapte.
Ciocolata albă nu le
conține deloc.
6.
Prezența estrogenilor
Șaizecișiopt
(68)%
dintre pacienții cu Alzheimer sunt femei; este posibil ca la
mijlocul
vieții ele pierd
protecția hormonului
estrogen care susține memoria. Dacă medical dvs. nu va spune
altfel, începeți
imediat să luați estrogen în perioada instalării menopauzei.
Orice întârziere
Duce la riscul confruntării cu demnță și accident vascular
cerebral.
7.
Creșteți colesterolul bun
Este
bine-cunoscut
că o valoare crescută a colesterolului bun de tip HDL protejeajă
contra bolilor
cardiac. Dar, de asemenea, poate să va salveze și creierul.
Cercetătorii
pretend că acest tip de colesterol blochează substanțele ce tind
a se depune și
distrug celulele creierului și acționează ca un anti-inflamator
ce încetinește
degradarea creierului. Metodele de sporire a colesterolului bun
include
exercițiile fizice, consumul moderat de alcool și scăderea
greutății.
8.
Navigați pe Internet
Navigarea
pe Internet în
coutarea unor informații poate stimuli creierul îmbătrânit mai
mult decât o
face cititul unei cărți. Înregistrări
ale activității
cerebrale arată că navigatorii experimentați prezintă de două
ori mai multe
impulsuri ale activității cerebrale decât începătorii.
Conectați-vă la Internet
pentru căutarea de informații, achiziționarea de bunuri sau
pentru jocuri. Deși
nu se știe cât de mult va ajuta creierului dvs., este oricum de
preferat în
locul unei navigări pasive.
9.
Gena ApoE4
Un
sfert (1/4)
dintre voi, care citiți acest document deține o specifică bombă
genetic cu
temporizare, iar aceasta vă face de 3-10 ori mai susceptibili de
a contracta o
târzie boală Alzheimer. Gena se numește Apolopiproteină E4. Dacă
moșteniți o
singură versiune de ApoE4 de la unul din părinți, riscul dvs. de
a căpăta
Alzheimer este de trei ori mai mare. Dacă moșteniți a doză dublă
de la ambii
părinți, riscul crește de 10 ori. Cereți doctorului dvs. un test
ADN pentru a
vi se identifica genotipul ApoE4.
10.
Spuneți DA cafelei
Cafeaua se
dovedește a fi un
tonic al creierului aflat în process de îmbătrânire. Este un
anti-inflamator,
contribuie la blocarea efectelor pe care colesterolul le are
asupra creierului
și reduce riscurile
accidentelor
cerebrale, depresiei și diabetului, care toate facilitează
demența. are un mare
conținut de antioxidanți și cafeină, care stopează moartea
neuronilor și
ameliorează diabetul, hipertensiunea și accidentele cerebrale
care conduc la
demență. Pentru majoritatea oamenilor, un consum de cafea zilnic
moderat, de
2-4 cești, nu este rău și poate fi util.
11.
Pericolul unei greutății scăzute
Peste vârsta
de 60 de ani,
pierderea nemotivată de greutate poate fi un semn al bolii
Alzheimer. Un studiu
a arătat că femeile care au această boală au început să piardă
din greutate cu
cel puțin 10 ani înainte de diagnosticarea demenței. Dintre
femeile care o
aceeași greutate, cele care început să dezvolte demență au
slăbit în decursul a
trei decenii și atunci când au fost diagnosticate aveau cu circa
6 kg mai puțin
decât cele care nu prezentau Alzheimer. Dacă aveți peste 60 de
ani și
prezentați o inexplicabilă pierdere în greutate adresați-va
medicului dvs.
12.
Beți vin
Un
pahar de vin pe
zi poate întârzia demența. Cercetările arată că vinul este un anti-inflamator și
crește
colesterolul bun, ceea ce ajută la preîntâmpinarea demenței. Antioxidanții puternici din
vinul roșu
conferă acestuia proprietăți anti-demență. Astfel de
antioxidanți relaxează
arterele, dilată vasele sanguine și sporesc debitul sanguine,
ceea ce stimulează
procesele cognitive.
13.
Cunoașteți care sunt primele semnale
Problemele
de
memorie nu sunt primul semnal de alarmă. Puteți constata un
declin în
aprecierea distanței, de exemplu puteți dori să apucați un
pahar, dar eșuați în
a-l apuca. Sau puteți aprecia greșit distanța atunci când
traversați strada.
Rezolvând
un joc de
puzzle sau citind o hartă pot, de asemenea, să vă producă
probleme. Pierderea
simțului mirosului poate fi, de asemenea, un semnal de alarmă.
La fel, punerea
în mod repetat a aceleiași întrebări sau depunerea în locuri
improprii a
lucrurilor personale (de exemplu, punerea cheilor în frigider).
Acordați
atenție problemelor de memorie, întrucât cu cât sunt
identificate mai devreme
semnalele de alarmă, cu atât pot fi mai eficiente modificările
de stil de viață
sau de medicație.
14.
Dieta mediteraneană
Indiferent
de
regiunea în care trăiți, dieta mediteraneană poate feri creierul
dvs. de
dteriorarea memoriei și demență. Studiile arată în mod
systematic că mâncarea
din Grecia, Italia și Liban este realmente o hrană pentru
creier. Urmând
această dietă - bogată în legume cu frunze verzi, pește, fructe,
nuci, legume,
ulei de măsline și puțin vin – poate reduce la jumătate riscul
de boală
Alzheimer. Decât să depindeți de un singur aliment sau de puține
substanțe
nutrient, dieta propusă este un meniu bogat în elemente complexe
benefice
pentru creier, ce includ un set de antioxidanți ce apără
celulele cerebrale de
deteriorarea oxidantă.
15.
Obezitatea la vârsta medie
Creierul
dvs. este
sensibil la grăsimea dvs. Un studiu a arătat că persoanelșe
obese au cu 8% mai
puțin țesut cerebral, iar persoanele supraponderale au cu 4% mai
puțin țesut
cerebral decât persoanele cu greutate normal. Crește astfel
alarmant riscul de
Alzheimer. În plus, scăderea volumului creierului se produce în
zone ce
reprezintă ținte ale bolii Alzheimer și care sunt critice pentru
planificare,
memoria pe termen lung, atenție și funcții de execuție și de
control al
mișcărilor. Sesizați chiar de la apariție semnele de creștere a
greutății, încă
din tinerețe sau la vârstă mijlocie. În mod ciudat, obezitatea
după vârsta de
70 de ani nu sporește riscul de Alzheimer, dar asta nu înseamnă
că putem neglija
exercițiul fizic, cel mai bun mod de stimulare a funcției
cognitive și de
întârziere a apariției bolii Alzheimer la orice vârstă.
16.
Asigurați-vă un bun somn de noapte
Lipsa
de somn este
toxică pentru celulele creierului. Somnul are surprinzătoare
puteri de
protejare a creierului contra pierderilor de memorie ți bolii
Alzheimer. Este
un mijloc minunat de manipulare a nivelurilor
temutei toxine cerebrale peptide beta-amiloidă, primul
agent instigator
al bolii Alzheimer, care conform cercetărilor conduce la
accelerarea riscului
apariției bolii. Cercetările au arătat, de asemenea, că un somn
în medie de 5
ore sau mai puțin în timpul nopții este corelat cu o mare
creștere a grăsimii
visceral abdominal, care poate conduce la diabet și obezitate și
în final la
Alzheimer. Recurgeți la perioade scurte de somn (ațipiri) și la
tratamente în
caz de insomnii.
17.
Asigurați-vă un larg cerc social
Studiind
creierul
unei femei de 90 de ani care este foarte social care a decedat
din caza bolii
Alzheimer, cercetătări din Chicago au descoperit că o largă
rețea de
socializare i-au asigurat o mare ”rezervă cognitivă” care a
permis creierului
ei să nu ăși dea seama că suferă de Alzheimer. De ce se întâmplă
așa este un
mister, dar interacțiunea cu prietenii și cu familia pare să
crească eficiența
creierului. El își formează rute de comunicare alternative, care
șuntează
conexiunile deteriorate de boala Alzheimer. Deci întâlniți-vă
adesea cu familia
și prietenii și extindeți-vă rețeaua social. Cu cât este mai
puternică rezerva
creierului, pe care o construiți în decursul vieții, cu atât
este mai probabil
ca să restrângeți simptomele bolii Alzheimer.
18.
Rezolvați stresul
Când
sunteți
stresat, corpul eliberează hormone denumiți corticosteroizi,
care vă salvează
în caz de criză. Dar reacțiile unui stress persistent declanșate
de evenimente
zilnice - cum ar fi frustrarea locului de muncă, problemele de
traffic sau cele
finaciare - pot fi periculoase. În timp acest stres poate
distruge celulele
creierului și suprima creșterea unora noi, astfel încât volumul
creierului se
restrânge. Evenimente traumatizante bruște - moartea cuiva drag
sau un
eveniment de schimbare majoră a stilului de viața cum ar fi
pensionarea – pot
conduce la un sever stress psihologic care precede demența.
Rețineți faptul că
stresul cronic poate spori vulnerabilitatea persoanelor
vârstnice în ceea ce
privește deteriorarea memoriei și demența.
Căutați sfaturi profesioniste. Antidepresivele,
sfaturile, tehnicile de
relaxare și alte forme de terapie pot limita pierderea de
memorie cauzată de
stress, în cazul încare se iau măsuri din timp.
19.
Atenție la dantură
Gingii
deteriorate
pot să vă otrăvească creierul. Persoanele cu boli de dantură și
gingii tind să
prezinte rezultate scăzute la teste de memorie și cognitive,
conform cercetătorilor
din USA din domeniul stomatologiei, care au descoperit că
infecția responsabilă
de bolile gingivale eliberează produse colaterale ce migrază
spre zonele din
creier implicate în pierderea de memorie.
În
consecință,
perierea danturii, folosirea firelor dentare și prevenirea
bolilor gingivale
pot ajuta la menținerea sănătății gingiilor și a dinților, dar
și a acuității
memoriei. Un alt studio a arătat că persoanele în vârstă cu cele
mai severe
gingivite (inflamării ale gingiilor) prezentau de 2-3 ori mai
mukte semen de
deteriorare a memoriei și cunoașterii, decât cei cu forme
discrete ale
gingivitei.
20.
Asigurați-vă suficientă vitamină B12
Pe
măsură ce
înaintați în vârstă nivelul sanguine al vitaminei B12 scade și
șansa de suferi
de Alzheimer crește. Abilitatea dvs. de a absorbi această
vitamin din alimente
scade cam la vârsta mijlocie, când se decide stadiul de
deteriorare ulterioară
a creierului.
Cercetărtori
de la
Oxford University au descoperit ca un creier care funcționează
cu un conținut
de vitamină B12 redus, de fapt își reduce volumul, iar o
deficiență a acesteia
poate duce la atrofierea creierului prin fragmentarea mielinei,
scutul de
protecție cu conținut gras din jurul neuronilor. Se poate ajunge
și la
declanșarea de inflamații, un alt factor de distrugere a
celulelor creierului.
După vârsta de 40 de ani trebuie să se administreze zilnic
500-1000
milicentigrame de vitamină B12. Dacă la dvs. sau la un membru în
vârstă al
familiei apare o inexplicabilă scădere a memoriei, oboseală sau
semen de demență,
trebuie neaparat să se verifice de către doctorul dvs. a
posibilei deficiențe a
vitaminei B12.
Evitați
și refuzați
plombarea dinților cu combinații ce conțin mercur.
21.
Oțet la orice
Există
largi
evidențe că oțetul scade factorii de risc ce pot conduce la
scăderea memoriei,
respective glicemia mare, rezistența la insulin, diabetul și
pre-diabetul și
creșterea în greutate. Cercetători din Phoenix (Arizona) au
observant în cadrul
studiilor pe oameni și animale că elementele acide potențează
efectele de
acădere a glicemiei. Studiile au arătat, de asemenea, că ele pot
ține în frâu
aăpetitul și consumul de alimente, prevenind astfel creșterea în
greutate și
obezitatea, acestea fiind associate cu diabetul, demența
accelerată și
pierderea memoriei.
Apelați
la oțet,
adăugați-l la salate, consumați-l cu lingura, chiar adăugați-l
la un pahar de
apă de băut. Orice tip de oțet este bine-venit.
22.
Verificați-vă ochii
Dacă
vă păstrați o
vedere bună sau excelentă pe măsură ce înaintați în vârstă
șansele dvs. de a
suferi de demență scade cu un surprinzător procentaj de 63%. Iar
dacă vederea
este slabă, simpla vizitare a unui optician pentru un test și un
posibil
tratament, cel puțin o dată pe an, reduce în aceeași măsură
șansele dvs. de a
suferi de demență. Nu este însă clar cum problemele de vedere
stimulează
apariția demenței, dar o vedere afectată fac e dificilă
participarea la
activități mentale și fizice cum ar fi cititul și activități
practice, precum
și activitățile sociale, toate acestea fiind appreciate ca
încetinind declinul
cognitive. Rețineți că ochii dvs. reflectă modul în care
funcționează creierul
dvs., mai ales pe măsură ce înaintezi în vârstă. Nu neglijați
vederea slabă,
întrucât în majoritatea cazurilor ea păoate fi corectată.
23.
Consumați curry
Pudra
de curry conține
condimentul galben-portocaliu numit turmeric (șofran de India)
bogat în curcumină,
despre care se știe că stopează
deteriorarea memoriei. Un studiu a arătat că bătrânii indieni
care consumau
chiar și mici cantități de curry, obțineau rezultate mai bune la
testele
cognitive. Curcumina acționează în primul rând prin blocarea
acumulări plăgilor
amiloide (depozite identificate în creierul suferinzilor) care
induc boala
Alzheimer, apoi prin distrugerea plăgilor existente, încetinind
astfel declinul
cognitive.
Este
recomandat a se
consuma curry de 2-3 ori pe săptămână, în special curry galben. Sau presărați condimentul pe alimetele
consumate.
24.
Controlul glicemiei
Dacă
aveți diabet de
tip 2 sunteți mai vulnerabil la Alzheimer. Studiile arată că
riscul de
Alzheimer este de 2-3 ori mai mare, iar cu cât diabetul se
instalează mai
curând, cu atât este mai mare șansa de a suferi de demență. Unii
experți
denumesc boala Alzheimer ”diabetul creierului”. Cele două
afecțiuni au cauze
similare - obezitatea, hipertensiunea, cholesterol ridicat,
dietă bogată în
grăsimi și zaharuri, activitate fizică scăzută, precum și
glicemie ridicată. Pe
scurt, diabetul poate produce creierului o dublă nenorocire,
distrugând
neuronii și favorizînd inflamările. Faceți tot posibilul de a
ține glicemia la
valori scăzute și adoptați o dietă cu conținut scăzut de grăsimi
saturate,
alături de exerciții fizice regulate.
25.
Beți mai mult ceai (negru și verde)
Evidențele
sugerează
că ceaiul stopează pierderea cognitivă ce precede boala
Alzheimer și că cu cât
beți mai mult ceai , cu atât memoria dvs. este mai ascuțită.
Secretul
ceaiului nu
mai este un mister. Frunzele au un bogat conținut de compuși
capabili să
penetreze bariera sânge-creier și acolo să blocheze deteriorarea
neuronilor. Un
antioxidant deosebit din ceaiul verde poate bloca toxicitatea
beta-amiloidei,
care omoară celulele creierului. Faceți-vă un obicei din a bea
ceai negru și
ceai verde. Nu adăugați lapte, întrucât reduce cu 25%
activitatea antioxidantă
a ceaiului.
No comments:
Post a Comment